of

De Mix en Match methode van Delphine Steelandt

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige. Ze ontwikkelde het programma 100 Days Of Dedication, dat het ultieme evenwicht vindt door de combinatie van gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen, en het creëren van de juiste mindset. 

Mixen & matchen

In haar nieuwste boek #FitFood (uitgeverij Lannoo, 2020) koppelt Delphine gezondheid met milieuvriendelijkheid. Je zal dus vooral heel veel lokale producten terugvinden in de recepten. Recepten die je nog steeds helpen om slank en fit te worden, maar dan op een manier die ook goed is voor onze planeet. 

Haar methode komt neer op mixen & matchen: wekelijks een dag veganistisch, een paar dagen vegetarisch en enkele dagen vis, gevogelte en soms ook ander vlees. Dankzij de mix & match-methode krijg je alle belangrijkste voedingsstoffen binnen, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Zo boek je op een haalbare manier optimaal resultaat en word je de meest fitte versie van jezelf. 

Het beste dieet is nu eenmaal het dieet dat je weet vol te houden.

Het moeilijkste deel: geduld

Onze maatschappij is gericht op het ‘nu en wel direct’-resultaat: als we iets willen, willen we het nu! We worden ongeduldig als de kilo’s er niet meteen afgaan of wanneer we ons na drie dagen gezonder leven niet fitter voelen. En dan is het makkelijker om op te geven dan om door te zetten. Met een mix&match-levensstijl hoef je jezelf niet uit te hongeren of alles wat je lekker vindt opzij te schuiven. Je gaat wél minder verspillen en gezonder eten en leven omdat je bewust gaat eten en alle belangrijkste voedingsmiddelen dagelijks opneemt. Je verbetert je stofwisseling door een balans te zoeken tussen gezonde, milieubewuste voeding en beweging. 

Hoe meer je je houdt aan deze manier van leven, hoe beter je resultaten zullen zijn. Hou daarom je porties binnen de perken, pas je koolhydraatmomenten aan je persoonlijke levensstijl aan en schrap slechte vetten en suikers zoveel mogelijk van je menu. 

De gouden regels: 

 • Eet minder calorieën dan je verbruikt, maar eet nooit te weinig calorieën.
 • Weet welke functie je maaltijd heeft (brandstof, voedend of opbouwend).
 • Eet je voeding in de juiste verhouding.

8 #fitfood tips 

 1. Luister goed naar je lichaam zodat je je niet overeet.
 2. Eet niet meer dan 6 gram suiker per portie: Suiker (en alcohol) stoppen de vetverbranding en zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je snel weer honger krijgt. Natuurlijke suikers in groenten, fruit en zuivelproducten kunnen minder kwaad, maar probeer het totaal aan suikers toch te beperken tot 90 gram per dag, waarvan 60 gram natuurlijke suikers (honing, agavesiroop en andere alternatieve zoetmiddelen vallen hier niet onder).
 3. Voer koolhydraatmomenten in: Ons lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren, dus het is niet goed ze helemaal te schrappen. Om de vetverbranding te stimuleren, is het beter niet meer dan drie keer per dag koolhydraten te eten.  Wanneer je een koolhydraatmoment inlast, bepaal je zelf. Maar hoe vroeger op de dag, hoe meer tijd om de koolhydraten effectief te verbranden. Het aantal koolhydraatmomenten hangt af van hoeveel je beweegt. Op rustige dagen heb je slechts één koolhydraatmoment per dag, bij licht actieve dagen zijn dat er twee en bij actieve dagen heb je drie koolhydraatmomenten per dag.
 4. Magere eiwitten en groenten zijn de basis: Eiwit is het hoofdbestanddeel van je lichaamscellen, dus is het belangrijk dat je hiervan voldoende opneemt. Eiwit verzadigt ook beter dan koolhydraten of vetten, en het zal jouw vetverbranding maximaliseren zonder dat je daarbij spiermassa verliest. Magere eiwitten en groenten zijn geen dikmakers en mag je in principe onbeperkt eten. 
 5. Drink elke dag 2 liter vocht: Drink minstens acht glazen water per dag! Het helpt je lichaam om opgeslagen vet in energie om te zetten. Ook groene thee is goed voor je, het helpt net als water met het reinigen van je lichaam. Denk ook aan soep: een gezonde manier om vocht – én groenten – op te nemen. Soep die bestaat uit groenten, water, bouillon, kruiden en een beetje olijfolie mag je onbeperkt eten. De verhouding voor soep is 1 liter water op 500 gram groenten. Voeg steeds (verse) kruiden en ui en/of selderij toe als smaakmaker.
 6. Eet elke dag vezels: Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Vanaf 25 gram vezels per dag zijn de gezondheidseffecten van vezels zeer duidelijk. Je vindt ze vooral in groenten, fruit en volle granen. Eet je groenten en fruit het liefst met de schil.
 7. Eet elke dag probiotica: Probiotica verbeteren ons immuunsysteem en helpen je spijsvertering in balans te houden. Een belangrijke bron van probiotica is yoghurt, maar je vindt het ook in kefir, zoutarme miso, zuurkool en cottage cheese. 
 8. Beweeg elke dag: De enige echte manier om een fit lichaam te krijgen en houden is om gezond eten te combineren met bewegen. Doe het op jouw niveau. Maar: hoe meer je beweegt, hoe beter. 

De vijf voorwaarden voor een perfecte mix & match-maaltijd 

 1. Kies een of meerdere groenten.
 2. Kies een eiwit (vis, vlees, vleesvervanger of plantaardige eiwitten).
 3. Kies een of meerdere smaakmakers (kruiden of specerijen).
 4. Kies een voedend vet (olijfolie, kokosolie).
 5. Kies eventueel een koolhydraat (rijst, quinoa, pasta, brood).