Fit & Healthy challenge - afvallen

    Al sinds er goede voornemens bestaan, staat deze op nummer 1: afvallen. Is dit ook een van jouw doelen? Lees dan snel hoe het je deze keer wel gaat lukken om vol te houden!

    Heb je het blog over goede voornemens gemist? Pak die er dan nog even bij en maak de opdrachten die erin staan. Het uitvoeren van die opdrachten is namelijk essentieel voor een goede start bij, welk voornemen/doel je ook hebt. Dat je je doelen niet altijd haalt is onvermijdelijk, maar als je ze niet eens stelt loop je zeker achter de feiten aan. 

    Oké, je hebt je opdrachten gemaakt en je einddoel en tussenstapjes zijn nu duidelijk. 

    Weetje: op een gezonde manier val je ongeveer een halve kilo per week af.

    Grote kans dat je extra kilo’s er bijgekomen zijn door het eten van:

    • te veel suiker
    • te veel ‘witte’ voedingsmiddelen
    • te veel eten
    • te vaak eten

    Afvallen is geen kwestie van minder eten, maar van bewust eten. 
    Wij geloven in een healthy lifestyle. Je kunt niet in een keer je hele eetpatroon aanpassen, dat is onhaalbaar. Als je vanaf nu iedere week een van bovenstaande punten aanpakt, heb je na een maand een overall healthier eetpatroon. En dat zorgt ervoor dat je niet alleen wat kilo’s afvalt, maar ook dat dat resultaat duurzaam is. Plus: je gaat je overall beter voelen. Win-win-win dus! 

    Stap voor stap je suikerinname minderen
    Een klontje suiker in je thee of koffie, een koekje erbij, een toetje na het eten, een schaaltje chips voor de tv met een paar glazen frisdrank tegen de dorst. Wat als je maar één zo’n gewoonte van jezelf uitkiest en een maand lang ermee stopt. Als je dat een maand volhoudt, is je oude ongezonde gewoonte veranderd in een nieuwe gezonde gewoonte. 

    Weetje: lightproducten of dieetvoedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker (vaak ‘vermomd’ als dextrose of maltrose) en leiden eerder tot een hongergevoel waardoor je uiteindelijk meer gaat eten.

    Weetje: vruchtensap bevat net zo veel of zelfs meer suiker als frisdrank

    Vervangen van ‘witte’ voedingsmiddelen 
    Je cruesli tijdens het ontbijt, de witte boterham bij de lunch, die lekkere pasta tijdens het avondeten. Vervang ze door de ‘bruine’ variant: geen witte boterham maar licht tarwebrood en volkorenpasta, volkoren rijst of volkoren quinoa. Het verschil in smaak is minimaal, maar je hebt een grote stap naar een healthier lifestyle gezet!  ‘Witte’ voedingsmiddelen bevatten namelijk weinig vezels en die hebben we juist nodig. Vezels zorgen ervoor dat je sneller en langer vol zit!

    Weetje: groenten bevatten veel vezels, die zou je dus meer moeten toevoegen aan je menu. Hou je van een toastje met een lekker sausje? Verwissel het toastje dan eens voor een stukje groente, zoals paprika, wortel of komkommer. 

    Weetje: een snelle manier om veel groenten binnen te krijgen, is via soep. Gooi alle groenten die je overhebt in een pan water, doe daar zout of kruiden bij en binnen een half uur heb je een lekker hartig gezond tussendoortje gemaakt.

    Minder eten, maar hoe? 
    Bodemdrang, ken je dat? Je moet en zal dooreten tot de bodem van je bord in zicht is. Of misschien ben je opgevoed met de zin: ‘eet je bord leeg’? Cheat dan door een kleiner bord te gebruiken. Als je dat bord dan ook nog voor de helft vollaadt met groente, ben je helemaal goed bezig!
    Een andere manier om minder te eten, is door meer eiwitten binnen te krijgen. Die zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel. Je kunt een proteïneshake nemen, maar een bakje magere Franse kwark leeg lepelen werkt net zo goed. 

    Weetje: eiwitten zitten in vlees, vis en eieren. En in die kwark natuurlijk.

    Weetje: het lezen van etiketten leidt tot een lagere calorie-inname. Kijk maar eens hoeveel calorieën er in de zak chips of chocoladereep zitten die je nu aan het leegeten bent. Wedden dat je schrikt?

    Switch die mindset! 
    Te vaak eten gebeurt vaak ongemerkt. We eten vaak op momenten waarop we gewend zijn te eten en kauwen dan gedachteloos een hoop calorieën weg. Snoepen achter de laptop (een dropje, nog een dropje, nog een… zak leeg), eten tijdens tv-kijken (en léég is je bord), koffie met koekjes na het avondeten omdat je dat zo gewend bent. Dit soort gewoontes zijn zo ingesleten, om deze te veranderen moet je er bewust mee bezig zijn. Dus géén drop meer in huis halen, aan tafel eten (en niet de tv tegenover je zetten, maar gewoon niet aan zetten), na het eten gaan wandelen in plaats van koffie met koek eten. 

    Weetje: je hersenen krijgen pas na 20 minuten een seintje dat je maag vol is. Langzamer eten zorgt er dus voor dat je minder eet. Daarnaast zorgt meer kauwen voor een betere spijsvertering. En je geniet meer van je eten omdat je er bewust mee bezig bent. Need we say more?

    Weetje: luisteren naar je lichaam helpt. Heb je trek? Echt? Of verveel je je misschien, heb je niet genoeg gedronken, is het weer tijd voor een van je ingesleten gewoontes? Luister, en eet alleen wanneer je echt honger hebt.

    Je vijand als je wilt afvallen: de weegschaal
    Gooi je weegschaal in de kast. Je gaat hier voorlopig niet meer op staan. Jezelf (te) vaak wegen werkt namelijk demotiverend.
    Kun je echt niet zonder? Koop of leen dan een weegschaal die ook vetmassa weegt. Zo’n weegschaal stuurt een elektronisch signaal door je lichaam. Vet bestaat uit een andere massa dan vocht, waardoor de weegschaal het onderscheid kan maken. Zorg dat je op meetmomenten genoeg gedronken hebt, zodat de weegschaal duidelijk verschil kan meten. 

    Weetje: je hebt geen weegschaal nodig om je vorderingen te meten. Gebruik een meetlint om je lichaamsomtrek te meten, voel of je kleding losser gaat zitten en kijk in de spiegel of je veranderingen opmerkt. 

    En vanaf nu richt je je op positieve dingen: omring jezelf met mensen die je stimuleren, zoek een quote of spreuk die je motiveert en hang die zichtbaar op en vooral: geloof dat het je deze keer gaat lukken. 

    Wil je direct een gezonde maaltijd laten bezorgen die je helpt bij het afvallen? Onze healthy special Low Carb bevat extra weinig koolhydraten.
    Of stel zelf je favoriete maaltijd samen met volkoren rijst en gemiddeld 220 gram groente!