of

Fit & Healthy challenge - meer bewegen

Staat meer bewegen ook op jouw lijstje van goede voornemens? Goed zo! Bewegen is gezond. Mensen die meer bewegen en sporten zijn lichamelijk en mentaal fitter en ze hebben een hogere weerstand. We hebben voor je uitgezocht hoe je makkelijk meer kunt bewegen, zónder dat je fanatiek aan het sporten hoeft te slaan. Dat mag natuurlijk wel, maar we beginnen klein. 😉

In actie komen. En volhouden.

Je gaat meer bewegen. Top! Maar het is ook belangrijk om vol te houden. Daarom eerst 4 tips waarmee dat gaat lukken. 

 1. Begin meteen. 
 2. Maak er een gewoonte van. We blijven het herhalen, net zo lang tot het je nieuwe mantra is: maak van ieder voornemen een gewoonte. Over een gewoonte hoef je niet na te denken, dat doe je gewoon!
 3. Plan je beweging in. Neem je je voor iedere dag na de lunch of het avondeten te gaan wandelen: zet het in je agenda. Zet een alarm en leg die niet binnen armafstand. Als die afgaat, moet je opstaan en dat is meteen een start van je wandeling. 😉 
 4. Just do it! Je hoeft het niet leuk te vinden, je moet het gewoon doen…

Heel klein beginnen: microbewegingen.

Microbewegingen zijn heel kleine bewegingen die je altijd en overal kunt doen. Je spant je spieren steeds een paar seconden aan. Het kost je geen extra tijd, je gaat er niet van zweten en je hoeft er niet voor naar de sportschool. Je blijft wél lekker beweging en zet je spieren regelmatig aan het werk. Hoe dan? Eva van Zeeland heeft een heel boek over MicroBewegingen geschreven, we geven je 4 oefeningen:

 1. Span regelmatig je buik- en bilspieren aan, bijvoorbeeld voor de tv, in de rij voor de kassa of tijdens het autorijden.
 2. Beweeg je voet tijdens een meeting of als je achter je laptop aan het werk bent. 
 3. Doe een paar squats als je aan het koken bent: strek je handen voor je en buig door je knieën.
 4. Gebruik de rand van het bad om te ‘dippen’, je handen op de badrand en door je hurken zakken.

De volgende stap: minder zitten, meer bewegen

Bij sommige zul je denken: ja, duh! Maar waarom doe je het dan niet? 😉 Vanaf vandaag geen excuses meer! 10 manieren om meer te bewegen:

 1. Parkeer de auto iets verder en loop de laatste paar minuten. Of stap een halte eerder uit de bus of tram.
 2. Leg de afstandsbediening een paar meter verder weg.
 3. Ga elk half uur even staan.
 4. Speel! Met je kinderen, met je partner, met je huisgenoot. Ga straatvoetballen, speel tikkertje. 
 5. Poets je huis met passie. Zet een lekker muziekje op en swing terwijl je poetst. 
 6. Toch voor de tv? Doe dan wat oefeningen tijdens je favoriete programma. Online vind je genoeg oefeningen voor thuissporters.
 7. Haal elk uur een glaasje water en ren dan eerst even een minuutje op de plaats. 
 8. Loop rond als je telefoneert.
 9. Probeer op 1 been te staan tijdens het tandenpoetsen. Wissel na 1 minuut van been.
 10. Neem iedere avond voor het slapen gaan 1 minuutje de tijd om te planken.

Nog meer bewegen: iedere dag meer stappen zetten

Weet je nog wat we in ons eerste blog vertelden: zet kleine stapjes en vergroot die steeds meer. Een ideale manier om letterlijk steeds meer stappen te zetten is een stappenteller. Download er een op je smartphone en probeer iedere dag meer stappen te zetten. Twee fijne hulpjes hierbij:

 1. Vervang je boek of tijdschrift op de bank voor een audioboek of podcast. Met oordopjes in je oren kun je wandelen of fietsen.
 2. De app Blokje Om. Op deze app kies je de afstand die je wilt lopen en de app geeft een wandelroute vanaf de plek waar je je bevindt. Zo leer je je buurt/stad nóg beter kennen en loop je iedere keer door nieuwe straten. Zit je nou nog steeds? Hup, aan de slag! 🙂