Fit & Healthy challenge - minder suiker eten

  In de top 5 goede voornemens staat ook altijd ‘ik wil minder snoepen’ en wij geven direct toe: zelf denken wij ook wel eens dat we iets te vaak de bodem van de zak tegenkomen. Dus hoe doe je dat, wat minder suiker eten?

  Waarom minderen zo moeilijk is

  Als je suiker eet, maken je hersenen dopamine aan. Dat stofje zorgt ervoor dat je je tevreden en gelukkig voelt. Prima toch? Behalve dat je hersenen er steeds meer van willen en jij dus steeds meer gaat snoepen. “Afkicken” is zwaar, maar duurt slechts een paar dagen tot 2 weken. De gewoonte doorbreken is moeilijker. Je lijf koppelt bepaalde situaties namelijk automatisch aan het snoepen en wordt onrustig als het niet ‘gevoed’ wordt. Net als bij de vorige goede voornemens die we bespraken, moet je dus ook hier een slechte gewoonte vervangen door een goede. 

  Minder suiker eten, 5 tips

  We hebben deze week 5 tips voor je verzameld die het makkelijker maken minder suiker te eten. Minder suiker eten en niet stoppen met suiker eten, want het moet wel leuk en lekker blijven! ๐Ÿ™‚

  Tip 1: weet wat je eet
  Suiker is een nasty bastard. Het verstopt zich achter veel namen: dextrose, maltose, glucose, fructose, honing, dadels, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Het checken van etiketten is daarom een goede eerste stap om minder suiker binnen te krijgen. Maar er zijn ook producten die zich in je lichaam gedragen als suiker: de simpele koolhydraten. We hebben het al vaker gezegd: vervang ‘witte’ koolhydraten door hun volkoren varianten. Dat is gezonder en voedzamer.

  Tip 2: bereid je voor

  • Zorg ervoor dat je snackattacks voor bent: neem gezonde tussendoortjes mee.
  • Eet een handje ongebrande noten in plaats van chips (jazeker, daar zit ook suiker in).
  • Neem wat pure chocolade in plaats van een Mars.
  • Eet een bakje kwark met wat fruit in plaats van een pak koekjes.
  • Doop wat rauwkost in een lekkere dip, bijvoorbeeld hummus. 

  Tip 3: maak het jezelf makkelijker

  • Leg chips, snoep en koek hoog of achterin de kast. Doe geen boodschappen met een knorrende maag, die knort nooit hard genoeg om alle lokroepen te weerstaan.
  • Koop suikerbommen in kleine verpakkingen zodat je wanneer je voor de verleiding zwicht (want dat gaat zeker gebeuren), je in ieder geval minder binnenkrijgt. Koop dus geen literbak roomijs, maar wel onze lekker ice creams met weinig suiker en calorieën: klein maar heel erg fijn! ๐Ÿ˜‰

  Tip 4: stukje bij beetje 
  Maak iedere week een kleine verandering in je eetpatroon. Doe je normaal twee klontjes suiker in de koffie, begin dan met een klontje minder en de week erop helemaal geen klontje. Eet je iedere avond een toetje na het eten, vervang dat dan door een gezonde variant: yoghurt met wat fruit en kaneel of citroenrasp bijvoorbeeld. Maak voortaan makkelijke dingen zelf: dressings, pastasauzen en appelmoes maken is echt heel goed (en snel) te doen als je geen keukenprins(es) bent. 

  Tip 5: deel je lekkere trek
  Heb je zin in een koekje, een stukje taart of wat chocolademousse, deel het dan met de persoon die naast je zit. Zo krijg jij maar de helft binnen en maak je de ander misschien heel blij. ๐Ÿ™‚

  Trek in meer tips? Bij het diabetesfonds kun je je aanmelden voor een suikerchallenge. 

  Stress gekregen van alle tips? Volgende keer helpen we je met het omlaag brengen van je stresslevel. ๐Ÿ™‚