Fit & Healthy challenge - volhouden
Hoe gaat het? Heb je al wat slechte gewoontes om kunnen zetten in goede gewoontes? Nu komt het erop aan vol te houden.
Uit Brits onderzoek is gebleken dat het volhouden van goede voornemens voor 43% van de mensen niet lukte door afname in motivatie, voor 40% door een gebrek aan wilskracht en 17% had te weinig geduld om door te zetten. Professor Richard Wiseman, innovatief experimenteel psycholoog en expert in gewoontevorming, heeft vijf strategieën vastgelegd om goede voornemens vol te houden.
5 tips om vol te houden
Tip 1: geef niets op, maar begin iets nieuws
Beginnen aan een nieuw ‘avontuur’ blijkt voor veel mensen makkelijker dan een vastgeroeste gewoonte opgeven. Zeker als het om een leuke nieuwe gewoonte gaat: plezier hebben in een nieuwe gewoonte is bepalend voor het langetermijnsucces ervan. Denk dus niet ‘dit jaar ga ik minder chips eten’, maar wel ‘dit jaar ga ik minstens 20 snacks bereiden die gezond én lekker zijn’.
Tip 2: morgenstond heeft goud in de mond
Nieuwe gewoontes opnemen in je dagelijkse routine blijkt succesvoller als je dat ’s morgens doet. Volgens wetenschappers Martin-Ginis en Bray heeft dat te maken met de waarden van het cortisolhormoon in onze hersenen. Bij het opstaan pieken die waarden waardoor mechanismen in onze hersenen veranderen. Gedrag dat je op dat moment stelt, wordt sneller een gewoonte. Je dagelijkse kop koffie omruilen voor een kop thee of iedere dag een half uur wandelen doe je dus het beste vlak nadat je uit bed bent gestapt.
Tip 3: word je eigen personal coach
Jezelf advies geven alsof je het tegen iemand anders hebt, blijkt beter te werken dan jezelf direct toespreken. Dus niet: ‘ik wil meer bewegen’, maar ‘het is goed voor je als je meer beweegt’. Gebleken is dat we onszelf dan gaan beoordelen zoals we anderen beoordelen (externe motivatie), waardoor we ongemerkt de lat hoger leggen.
Tip 4: rapporteer
Uit een studie van de Dominicaanse Universiteit van Californië blijkt dat het versturen van updates van je vorderingen helpt bij het volhouden. 70% van de deelnemers die wekelijks een update stuurden naar een vriend of vriendin waren succesvol in het behalen van hun doel. Externe motivatie geeft ook hier de doorslag. Nu nog een gewillig slachtoffer vinden voor je wekelijkse spam. 😉
Tip 5: slaap
Het lijkt zo simpel en toch is het in veel gevallen de ware boosdoener waarom je dingen niet volhoudt: onvoldoende slaap. Slaap je te weinig, dan keldert je vermogen om zelfcontrole uit te oefenen omlaag. En dat vermogen is nu net bepalend voor het realiseren van je goede voornemens. Lees dus snel ons vorige blog nog een keer, daarin gaven we dé tip om beter te slapen.
Zwakke momenten: welk motivatietype ben jij?
Het is handig vooraf te bedenken wat je zwakke momenten kunnen zijn en hoe je die kunt opvangen. David McClelland stelde in zijn Theory of Motivation 3 motivatietypes vast. Hieronder lees je per type hoe je zwakke momenten het beste kunt opvangen.
De prestatie gemotiveerde (need to achieve)
Je levert graag goede prestaties. Je wilt beter worden en bedenkt daarvoor nieuwe oplossingen. Je vindt feedback belangrijk. Voor dit type werken motiverende quotes en kleine beloningen goed. Het maakt niet uit wat die beloning is, als jij er maar positieve energie van krijgt.
De sociaal gemotiveerde (need for affiliation)
Anderen zijn erg belangrijk voor je. Je bent graag onderdeel van een team. Een persoonlijke band en betrokkenheid zijn belangrijk. Zoek een medestander om elkaar te steunen, aan te moedigen, inspireren en successen te vieren. Bij een zwak moment zoek je elkaar op om ervaringen te delen, elkaar te steunen of aan te moedigen, maar ook om successen te vieren.
De invloed gemotiveerde (need for power)
Je wilt onafhankelijk zijn en zelf je zaken regelen. Feedback van anderen helpt jou om vol te houden en verder te komen. Organiseer een onlinebijeenkomst waarin jij je ervaringen deelt, wordt iemands buddy of deel iedere dag een recept of tip.
Hulp van buitenaf
We gebruiken zelf graag apps om ons op het goede pad te houden. Wil je iedere dag na de lunchpauze en rondje lopen, iedere dag 6 glazen water drinken, 3x per dag 10 squats doen of na iedere lunch 10 minuten poezenfilmpjes kijken? De apps Productive, Stride en Loop werken allemaal hetzelfde: je voert jouw doelen in en de apps sturen je daarna herinneringen wanneer het tijd is voor je nieuwe goede gewoonte.
That’s all folks! Hou vol, geef niet op als het een keer niet lukt en lees af en toe onze blogs voor tips. You can do it!