Fit & Healthy challenge

    Welk goed voornemen heb jij voor het komende jaar? Heb je ook altijd moeite met volhouden?

    Goede voornemens

    Ieder jaar staan dezelfde doelen in de top 4 van goede voornemens: 

    • Afvallen
    • Meer bewegen
    • Minder suiker eten
    • Minder stress

    Wij gaan je helpen deze keer je doel wel te halen! Lees onze blogs en we weten zeker dat ook jij dit jaar niet na twee weken je goede voornemen in de prullenbak gooit. Ieder week geven we je handvaten voor een ander goed voornemen. Klaar voor de eerste stap? Pak een pen en een notitieboek: here we go!

    Waarom lukken goede voornemens niet?

    Wetenschapper B.J. Fogg ontdekte dat drie punten belangrijk zijn bij gedragsverandering: 

    1. Motivatie: ben je gemotiveerd genoeg en komt de motivatie vanuit jezelf?
    2. Uitvoerbaarheid: kun je het gewenste (nieuwe) gedrag makkelijk uitvoeren?
    3. Steun: word je eraan herinnerd het gewenst (nieuwe) gedrag te vertonen?

    Gemotiveerd zijn we wel, zeker in de eerste week. Maar we maken goede voornemens zonder te reflecteren waarom dat goede voornemen belangrijk voor ons is. Als je niet weet waarom je iets wilt, is het moeilijk er gemotiveerd voor te blijven. Opdracht! Schrijf bij ieder goed voornemen op waarom dat voornemen belangrijk voor je is. Kun je niet bedenken waarom het belangrijk voor je is, dan moet je er niet aan beginnen. En goed voornemen lukt alleen als je er helemaal achter staat!

    Oké, je hebt een doel gesteld waarvoor je écht gemotiveerd bent. Wat dan vaak gebeurt, is dat we de uitvoerbaarheid uit het oog verliezen: we maken onze voornemens te groot. Drie keer per week sporten, 10 kilo afvallen, nooit meer stressen: het zijn voorbeelden van onrealistische doelen. We willen te snel te veel en vallen daarom vaak terug in onze oude routines en gewoontes. Zometeen leggen we uit wat wél werkt.

    Wij zullen je via ons blog steunen. Met handige en makkelijke tips. Met een duwtje in de rug en een hart onder de riem. Met praktische weetjes en feitjes.

    Goede voornemens volhouden

    Je gedrag en gewoontes moeten veranderen en dat kan alleen door kleine stapjes te zetten. Opdracht! Hak ieder goed voornemen (het einddoel) op in kleinere stukjes. Wil je bijvoorbeeld elke dag 10.000 stappen zetten? Begin dan met 1.000 stappen per dag. In vier weken voer je dit op naar die 10.000 stappen per dag. Houd je aan die vier weken, dat is de tijd die nodig is om nieuw gedrag aan te leren.

    Formuleer de stapjes concreet. Niet ‘meer groente eten’, maar ‘elke dag wat rauwkost eten bij de lunch’. Opdracht! Maak je kleinere doelen concreet. 

    Maak een gewoonte van je voornemens. Een nieuwe gewoonte aanleren gaat het snelst als je de activiteit rond een andere gewoonte uitvoert. Bijvoorbeeld iedere avond meteen na het avondeten je 10.000 stappen maken. Hiermee creëer je een routine en wordt je activiteit langzaam een gewoonte. Opdracht! Noteer bij ieder klein doel het tijdstip/de dagen waarop je ze gaat uitvoeren.  

    Het zichtbaar maken (visualiseren) van je doelen werkt positief op je gedrag. Je hersenen weten het verschil niet tussen iets wat je nog moet gaan halen of iets wat je al behaald hebt. Door visualisatie wordt positieve energie aangemaakt en dat helpt bij het halen van je doel. Opdracht! Maak een moodboard waarmee je visualiseert hoe je leven eruitziet wanneer je jouw doel(en) bereikt hebt. Hang het moodboard zichtbaar op en kijk er regelmatig bewust naar. 

    Tenslotte: wees positief en lief voor jezelf. Coach Zyra Muller heeft gemerkt dat mensen hun goede voornemens vaak negatief formuleren. Dat werkt niet motiverend. Wees dus positief. En: wees lief voor jezelf. Lukt het een keertje niet je aan je doel te houden, ‘straf’ jezelf dan niet. Morgen begin je gewoon weer opnieuw. Beloon jezelf voor ieder klein succes: geef jezelf een klein cadeautje of een mooi compliment.