Hoe word je gelukkig?
Gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Maar wat is geluk en hoe word of blijf je gelukkig?
Zoekend naar de definitie van geluk kom je verschillende omschrijvingen tegen, waarbij woorden als ‘vreugde’, ‘vrolijkheid’ en ‘ontspannenheid’ vaak gebruikt worden. Eén definitie komt veel in de zoekresultaten voor: ‘geluk kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden’. Dat betekent dus dat geluk voor iedereen wat anders is. Jij bent misschien heel gelukkig met een vaste baan, een appartement in de stad en iedere dag zelf je potje koken, een ander kan daar doodongelukkig van worden.
Het Geluksdieet
Carolina van Dorenmalen, @Foodie_ness heeft een boek geschreven over haar persoonlijke zoektocht naar geluk: het Geluksdieet. Het boek begint met haar persoonlijke verhaal over de zoektocht naar meer geluk, liefde en gezondheid en gaat daarna over op de relatie tussen gezonde voeding, fysieke en mentale gezondheid en intens geluk.
Een van haar belangrijkste levenslessen is dat het niet erg is als niet alles meteen lukt wanneer je aan iets nieuws begint. Vallen en opstaan is goed, leerzaam en onderdeel van vooruitgang. “Leren door te doen, met zo nu en dan een hobbel op de weg, maakt je sterker en wijzer. Iedereen heeft tegenslagen. Ja, ook de Kardashians. Wie tegenslagen goed kan doorstaan, is veerkrachtig.”
Eetpatroon
Voor Carolina ligt een groot deel van haar geluk in zich gezond voelen, zowel fysiek als mentaal. En zich gezond voelen, is voor haar gekoppeld aan gezond eten. Meer dan 10 jaar van haar leven was ze bezig met afvallen. Ze probeerde bijna alle (crash) diëten, sapjes en kuurtjes. Met het bekende jojo-effect als gevolg. Het lukte wel om af te vallen, maar niet om slank te blijven. Uiteindelijk viel ze maar liefst 17 kilo af én ze bleven eraf. Het geheim: een manier van eten vinden die niet tijdelijk is. Eentje die leuk is, waar je van kunt genieten en die helemaal bij je past. Een goed eetpatroon creëert de juiste energiebalans, zodat je lichaam optimaal kan functioneren en je de positieve impact zal gaan merken aan je gewicht.
Emotie-eters
Als je een emotie-eter bent, is je eerste reactie op negatieve gevoelens als stress, angst en onzekerheid om te gaan eten. Als je gaat snacken, voel je je wat blijer. Helaas is dat effect vaak tijdelijk omdat na een eetbui vaak spijt volgt. Je moet dus leren om anders met negatieve emoties om te gaan. Je moet leren om patronen te herkennen en ongezonde gewoontes om te buigen. Carolina: “Als je bent afgevallen en lekkerder in je vel zit, zul je merken dat je emoties positief veranderen. Doordat je je beter voelt, worden je emoties stabieler. En doordat je het zelf hebt bereikt, voel je je trots en ga je anders tegen dingen aankijken. De eetschema’s in mijn boek zorgen ervoor dat je tussendoor geen trek hebt, omdat je gewoon mag snacken, dat je blijdschap uit je voeding haalt en positieve emoties gaat ervaren.”
Onbewust eten
Veel dingen die we doen, gaan automatisch. Chips eten voor de tv, een koekje (of een heel pak koekjes) na het avondeten. Het zijn ingesleten gewoonten. Als je bewuster gaat eten, kun je oude en ongezonde gewoontes doorbreken en omzetten in nieuwe en gezonde gewoontes. Je moet je daarvoor eerst bewust worden van je gevoelens en gedachten: welke emoties roept bepaalde voeding bij je op? Wat stuurt jou aan om te gaan eten? Wanneer eet je wat? Om hier inzicht in te krijgen, werkt het goed om een eetdagboek bij te houden. Noteer niet alleen wát je eet, maar ook hoe je je erbij voelde en of er een aanleiding was om te gaan eten. Pas als je inzicht hebt in je gewoontes, kun je ze gaan ombuigen.
Gezonder eten
Het ombuigen van (eet)gewoontes vraagt tijd! En soms heb je gewoon ont-zet-tend veel trek in een stuk chocola, een zak chips of een stuk taart! We hebben wat tips op een rij gezet die je helpen gezonder te eten.
1. Geniet van fruit en groenten
Probeer iedere dag 2 stuks fruit en 200 gram groenten te eten. Varieer daarbij in kleur. Lust je bepaalde groenten niet? Maak ze dan eens op een andere manier klaar. Courgettes en aubergines kun je verwerken in de pastasaus. Je kunt bijna alle groenten aan je soep toevoegen. Of groenten grillen of bakken in plaats van koken. De smaak veranderen door kruiden en specerijen toe te voegen. Groenten toevoegen aan je smoothie. Voor je het weet, zit je over de 200 gram heen! 😉
2. Drink water
Vervang frisdranken en vruchtensappen door water en/of thee en je hebt een flinke stap gezet naar een gezonder eetpatroon! Water zorgt er ook voor dat je een vol gevoel hebt en daardoor minder snel honger krijgt.
3. 80/20-regel
Eet 80% van de tijd gezond en 20% ongezond. Zo kun je toch blijven eten wat je heel lekker vindt (helemaal schrappen gaat je namelijk toch niet lukken). Je kunt ervoor kiezen de 80/20-regel per dag in te voeren of op weekbasis. Kies wat het beste bij jou past zodat je het makkelijker kunt volhouden.
4. Eet rustig
Je maag geeft een signaal af aan je hersenen wanneer hij vol zit. Als je heel snel eet, eet je vaak te veel. Je eet langzamer wanneer je goed op je eten kauwt. Goed kauwen zorgt er ook voor dat een deel van de koolhydraten al wordt afgebroken in kleinere delen. En dat is weer goed voor het verteringsproces.
5. Wees niet te streng voor jezelf
Zoals we al schreven, heeft het veranderen van je eetpatroon tijd nodig. Wees daarom niet te streng voor jezelf: is het vandaag even niet gelukt, dan is er morgen weer een nieuwe kans. Vergeet vooral niet te genieten van je eten: dat moet altijd lekker zijn!
De invloed van eten op lichaam en geest
Vanuit onze Aziatische roots geloven wij bij eazie dat gezond & lekker eten je happy maakt. Eten is niet alleen belangrijk voor je body, maar ook voor je soul. Want als je iets eet wat lekker & goed voor je is, dan voel je je goed.
Ook Carolina vindt het belangrijk om een goede mentale gezondheid te hebben: “Een goede mentale gezondheid maakt het makkelijker om volop te genieten van het leven en houdt je goals binnen handbereik! Het is echt mogelijk om goed om te gaan met stress en rustig te blijven zonder al teveel moeite. Probeer niet teveel in het verleden te leven en spijt te hebben van je fouten. Negatieve gedachtes helpen niet mee als je gelukkiger wil leven. Je kunt beter leren van het verleden, doorgaan en het verleden gebruiken om een sterker persoon te worden. Verander het negatieve in het positieve en laat dit je mentaliteit verbeteren! Wat mij helpt om alles op een rijtje te krijgen in een drukke periode, is dingen opschrijven. Iets simpels als het maken van een to-do list kan echt voor een rustige mindset zorgen. Het zorgt ervoor dat ik bepaalde gedachtes even kan laten gaan, zonder dat ik ze compleet loslaat.”
Do what you love and love what you do!
Het allerbelangrijkste om gelukkig te zijn: doe dingen die JIJ leuk vindt. Besteed je kostbare vrije tijd zoveel mogelijk aan dingen waar jij van houdt. Zolang het JOU maar een goed gevoel geeft.