of

Makkelijk vegan koken – Interview met Alexandra Penhryn Lowe

We schreven al eerder over vegan eten. Een meer plantaardig voedingspatroon wordt steeds vaker genoemd als oplossing voor milieu- en gezondheidsproblemen. Wat als je heus wel betrokken bent bij de wereld, het klimaat, duurzaamheid en de dieren, maar ook gewoon moet koken voor je gezin? Je wilt lekker en gezond eten, maar er niet voor naar zestien winkels hoeven.

Vegan. Waarom?

We gaan in gesprek met Alexandra Penrhyn Lowe, schrijfster van Het Huis Anubis en diverse kinderboeken en ook van Gewoon Vegan: een kookboek voor de beginnende vegan met ruim 80 vegan recepten voor het hele gezin. Zij besloot veganist te worden omdat ze niet meer wilde bijdragen aan het leed dat veroorzaakt wordt door de vlees-, vis-, en zuivelindustrie. Voor haar hoort daar, naast plantaardig eten, ook bij dat ze geen bont en leer draagt. 

Het precieze moment herinnert ze zich nog goed: “Ik zag een filmpje waarin een wolfachtig dier levend gevild werd voor zijn pels. De camera zoomde in op de ogen en die leken te zeggen: waarom overkomt mij dit. Ik wist toen dat ik nooit meer wilde wegkijken en besloot veganist te worden.” Haar vegan-reis is er een met hobbels en struikelingen. Maar die reis hoeft ook niet perfect te zijn: beter imperfect dan helemaal niet omdat je het te overweldigend of te ingewikkeld vindt. 

“Bij het woord vegan denken veel mensen toch nog altijd aan dierenactivisten die zichzelf vastketenen, navelstaarders die alleen maar heel gezond willen eten en hipsters die een pak havermelk meenemen naar een festival. Intussen lezen we over de gevaren van ons westerse dieet. Onze aderen slibben dicht en onze buikomvang neemt toe. Ook staan de kranten vol van klimaatverandering. We overwegen een dagje minder vlees, misschien meerdere dagen. Misschien wel helemaal vegetarisch, of vegan. Maar waar moet je beginnen?”

Waar begin je?

Volgens Alexandra is de eerste stap anders te gaan denken. Als je de switch maakt naar plantaardig eten, maar nog steeds denkt dat je allemaal dingen ‘niet mag’, ‘moet missen’ of ‘opgeven’, dan houd je het op de lange termijn waarschijnlijk niet vol. En als je het wel volhoudt, heb je waarschijnlijk nog steeds het gevoel dat je jezelf iets ontzegt en dat is geen fijne manier van leven. “Als je, net zoals een zonnebloem zich richt op de zon, je focus legt op al het heerlijke, kleurrijke en smaakvolle wat de vegan keuken te bieden heeft, gaat het veel natuurlijker. Verder denk ik dat het goed is om de gulden middenweg te bewandelen. Dus ook lekker vegan comfortfood eten als je daar zin in hebt, zoals een vegan hamburger of nacho’s met vegan cheddar. We hebben allemaal wel eens zin in snacken, dat is vaak het moment waarop mensen terugvallen naar dierlijke producten. Maar dat is tegenwoordig helemaal niet nodig, want er zijn zoveel smakelijke vegan alternatieven!”

Alexandra’s tips voor een healthy lifestyle

“Een healthy lifestyle is voor mij een gebalanceerd, simpel leven waarin dankbaarheid en geweldloosheid de boventoon voeren.” Voor Alexandra betekent dat een plantaardig eetpatroon met veel fruit en groente (en zonder alcohol), veel lichamelijke beweging en ruimte voor het ontwikkelen van een kalme, liefdevolle geest door middel van meditatie. 

“Vroeger ‘lekte’ ik heel veel energie, mijn motto was: work hard, play hard. Ik dronk veel, ging vaak laat naar bed. Dat was leuk tot ik helemaal opbrandde. Tegenwoordig draait mijn leven, naast mijn gezin, om vier dagelijkse pijlers: bewegen, gezond vegan koken en eten, schrijven en mediteren. Mijn vroegere ik had dit supersaai gevonden, maar ik kwam er tot mijn verbazing achter dat mijn leven daardoor juist veel leuker werd. Er ontstond namelijk ruimte voor de dingen die ik altijd al belangrijk vond, maar waar ik niet naar leefde omdat chaos en drama vaak de boventoon voerden.”

Lekker vegan eten

Een favoriete vegan maaltijd kiezen blijkt nog best lastig, er is zoveel lekkers! Alexandra kiest uiteindelijk voor een miesoep gevuld met groenten en met gebakken tofu. “Daar kun je me namelijk ’s nachts voor wakker maken en zou ik zonder moeite elke dag kunnen eten. Die zou ik dan ook onmiddellijk bij eazie bestellen: de vegan favorite, miesoep met shii-take bouillon, portobello, tofu, udon noodles en lekker veel groente.”

Tips om makkelijk vegan te koken voor het hele gezin

Pannenkoekjes, wraps, bananenbrood, curries, soep, lasagne: allemaal makkelijk en snel te maken én goed in te vriezen. Zo heb je altijd een voorraadje vegan food in huis!

Er zijn tegenwoordig zoveel goede, lekkere vegan alternatieven voor vlees- en visproducten te koop. Kant-en-klare burgers met een plakje vegan kaas op een broodje. Of vegan shoarma met shoarma van de vegetarische slager. Handig voor als je het even echt niet meer weet.

Soep is een ideaal gerecht: alles is lekker in een goede groentebouillon. Je kunt zo ook makkelijk je restjes groente opmaken. 

Gebruik tomaten uit blik: lekker snel en smakelijker dan verse tomaten.

Roer bessen en gepureerde spinazie door een smoothiebowl en doop hem om tot ‘dirty smoothiebowl’. Die vieze bruine kleur wordt ineens stoer!

Lusten je tafelgenoten geen groente? ‘Verstop’ het: pureer soep zodat groente niet meer herkenbaar is, verwerk groente in curries, pasta’s, sauzen en gebak. Bak, braad, grill, kook, pureer en stoof zodat ze niet meer herkenbaar zijn als ‘vieze aubergine’ of ‘bleh spinazie’. Alexandra’s succesnummers: pasta pesto met gepureerde groenterestjes door de pestosaus en zelfgemaakte chocolade-ijsjes zonder suiker met daarin tot puree gemalen kikkererwten en bloemkool.