of

Quinoa van Nederlandse bodem

Kleinere Foodprint = Quinoa uit Nederland

Eazie innoveert volop als het gaat om duurzaamheid en een kleinere footprint. Omdat dit niet altijd zichtbaar is leek het ons leuk om je hier wat meer over te vertellen. Zo komen er binnenkort nieuwe verpakkingsmaterialen die beter zijn voor het milieu. Gebruiken we steeds minder plastic. Halen we onze ingrediënten waar mogelijk van dichtbij. En bezorgen we zoveel mogelijk op de fiets.

Vandaag in de spotlight: De Biologische Volkoren Quinoa

De volkoren Quinoa kan je vinden in onder andere de wokmaaltijden! Quinoa zit boordevol eiwitten, mineralen en vezels. Daarom is Quinoa heel voedzaam en heb je er een lang vol gevoel door.

Quinoa wordt oorspronkelijk verbouwd in Zuid-Amerika, vooral in Peru en Bolivia. Sinds een aantal jaren wordt Quinoa ook verbouwd in Nederland. Ja dat lees je goed de Quinoa in je eazie maaltijd komt gewoon uit Nederland.

Quinoa was jarenlang een gewas dat gegeten werd door de lokale bevolking in Peru en Bolivia. Helaas is er door de grote vraag naar Quinoa vanuit vooral Europa en Noord-Amerika niet meer genoeg voor de lokale bevolking. Ook is het niet duurzaam om de Quinoa via containerschepen helemaal van Zuid-Amerika naar Nederland te vervoeren.

“Lokaal telen waar behoefte aan is, dat is de oplossing” zei Corné van Quinoa Holland in 2015.

Quinoa Holland is een familiebedrijf dat al ruim 40 jaar bestaat. Ze begonnen met aardappelen, tulpen, granen en uien en sinds 2015 verbouwd Corné samen met zijn vader op een duurzame en natuurlijke wijze biologische volkoren Quinoa. En dat was nog niet zo makkelijk. Na heel veel testen en experimenteren op hun boerderij in Flevoland is het ze gelukt om op een duurzame en efficiënte manier Nederlandse Quinoa te verbouwen en te distribueren. Het hele proces van telen tot het leveren van de Quinoa aan de klant doen ze zelf!

Ook telen zij onder het Veldleeuwerik kenmerk. Dit kenmerk zorgt voor een duurzaam productieproces en helpt om de biodiversiteit in stand te houden. De Quinoa akkers worden omringd met speciaal ingezaaide planten en bloemen voor insecten. Dat helpt om de biodiversiteit in stand te houden en is belangrijk voor het milieu.

Wist je dit trouwens al over onze Quinoa? Een groot verschil tussen de Quinoa uit Nederland en die uit Zuid-Amerika is dat de Quinoa uit Zuid-Amerika beschermd wordt met een natuurlijk laagje saponine. Dit laagje zorgt ervoor dat de Quinoa een bittere smaak krijgt waardoor vogels het niet lekker vinden en het is ook ongezond voor mensen. De Quinoa moet na het plukken grondig gewassen worden waardoor er heel veel voedingstoffen verloren gaan. De Nederlandse Quinoa van Quinoa Holland is volkoren en wordt zonder een natuurlijk laagje saponine geteeld. Kilo’s aan Quinoa worden er door vogels opgegeten, maar dat is niet erg. Het grote voordeel is dat de Quinoa minder grondig gewassen hoeft te worden waardoor er minder voedingstoffen verloren gaan en er minder water wordt verbruikt. Jouw Quinoa, uit Nederland, is dus voedzamer én duurzamer dan de Quinoa uit Zuid-Amerika.

Zo weet jij waar jouw Quinoa vandaan komt. Ook zo’n trek gekregen?

Laat je favoriete gerecht met Quinoa direct bezorgen via www.eazie.nl of ga ‘m afhalen bij je favoriete eazie restaurant.