5 tips om minder last te hebben van het verzetten van de klok
Een uurtje extra slapen! Maar voor de helft van de mensen betekent het verzetten van de tijd ook de start van een winterdip en slaapproblemen. Wij geven je 5 tips om minder last te hebben van de wintertijd!
Wintertijd is onze standaardtijd
In de geografische tijdzone waar Nederland in zit, is de wintertijd de standaardtijd. De zomertijd werd ingevoerd na de oliecrisis van 1973 als een manier om energie te besparen. De gedachte was: als we in de zomer de klok een uur vooruit draaien, blijft het langer licht en is minder elektriciteit nodig. In de winter werd de klok weer teruggezet naar de standaardtijd om weer een uurtje licht te ‘winnen’.
Biologische klok
Omdat de wintertijd onze standaardtijd is, komt deze het dichtste in de buurt van onze biologische klok. De biologische klok is het ritme waarin in ons lichaam bepaalde processen optreden, waaronder in slaap vallen en wakker worden. In een ritme van 24 uur vinden alle processen plaats die nodig zijn om ons goed te laten functioneren. Het verzetten van de klok zorgt ervoor dat onze biologische klok niet meer gelijkloopt met tijd die op dat moment geldt.
Effecten van wintertijd
Ongeveer 50% van de mensen geeft aan last te hebben van het wisselen van de tijden. De meeste mensen zitten binnen twee weken weer in het goede ritme.
Wij hebben 5 tips om dit proces te versnellen:
- Ga de avond voordat de wintertijd ingaat een uur later naar bed en sta de volgende dag op je ‘normale’ wektijd op.
- Zet de klok voor je naar bed gaat al een uur terug en niet de volgende ochtend.
- Doe als je wakker wordt meteen de gordijnen open en doe alle lampen aan.
- Pas je ritme aan de nieuwe tijd aan: als je normaal gesproken om 7 uur opstond en om 18 uur at, blijf je dat in de nieuwe tijd ook doen.
- Ga veel naar buiten en ‘tank’ zoveel mogelijk licht.